KAMÉLEON BETEGSÉGEK


Itt most sajnos meg kell említenünk, hogy állatunk meg is betegedhet. Leírunk néhány tünetet amit észrevetünk állatunkon és ha még korai stádiumban vagyunk akár a tartási körülmények megváltoztatásával korrigálható lesz a probléma.


SZEMPROBLÉMÁK

Beesett szemek:

A kaméleon szeme be van süllyedve. A beesett szemek a nagyon stresszes állapotnak tüneti. Ez lehet érzelmi vagy fizikai stressz.

Lehetőségek:
1. A kaméleon stresszes és harci módban van
2. A kaméleon betegség miatt stresszes
3. A kaméleon a fizikai kimerültség miatt stresszes
4. A kaméleon kiszáradt

Megoldás:
A megoldás nagymértékben függ a beesett szemek okától. Mivel a beesett szemek gyakran egyszerűen a kaméleon mentális vagy fizikai állapotát tükrözik, ezt az állapotot meg kell határozni, és megszüntetni a stresszt kiváltó okot, hogy a szemek visszaálljanak a normális állapotba. Mindezen esetekben a beesett szem nem az egyetlen tünete az állapotnak. Tehát a probléma meghatározása ezen egyéb okok kiderítésével történik.
Vannak genetikai különbségek, amelyek meghatározzák, hogy a szem milyen messze van a koponyától. Ha a kaméleonja kiváló egészségnek örvend, és még mindig nincsenek "kidülledt"szemei, akkor lehet, hogy ez csak genetika, és nem kell aggódnia.


Csukott szemek:

A szem talán a legbjelentősebb szerv, hogy észrevegyük valami nincs rendben mivel gazdag kommunikációs eszközként szolgál a kaméleon érzéseire. Bármi lehet és a szem mindennapos megfigyelése értékes ellenőrzési információkkal szolgálhat. Az egészséges szem éber, és pásztázza a területet folyamatosan. Amikor a kaméleonodat keresed, az egészséges kaméleon szeme attól a pillanattól rád szegeződik. A kaméleonnak csak akkor van csukva a szeme, amikor alszik. Ha a kaméleonnak napközben csukva van a szeme, ez azonnali figyelmeztető jel. A kaméleonok nem szunyókálnak. És az egészséges kaméleonok nem alszanak el rajtad. Ez a túlzottan stresszes vagy beteg kaméleon jele.

Lehetőségek:
1. Érzelmi stressz: A csukott szem az egyik fő figyelmeztető jele valami rossznak. Sajnos a különböző okoknak ugyanazok a külső jelei lehetnek. A fogságban tartásban az egyik legelterjedtebb, hogy a kaméleon annyira stresszes, hogy behunyja a szemét ha a kezünkben van. Sajnos az emberek ezt a durva érzelmi stresszt bizalomnak és szeretetnek tekintik. A kaméleonok nem úgy látják a világot, mint mi vagy a kutyáink. NE tartsd a kaméleont addig a pontig kézben ha nem akarja, hogy becsukja a szemét. Nem pihen vagy alszik kényelmesen. Leáll, mert annyira stresszes. De előbb-vagy utóbb elnyerjük a bizalmát és nyugodtan kézbe fogjuk tudni venni. De ez rengeteg türelmet és megértést igényel.
2. Belső szorongás:A szem kiválóan jelzi a kaméleon stresszszintjét, nemcsak érzelmi, hanem fizikailag is. Amikor a fájdalom és kényelmetlenség olyan mértékűvé válik, hogy az állatunk folyamatosan becsukja a szemét a helyzet teljesen súlyos, és a lehető leghamarabb állatorvosi látogatásra van szükség.
3. Vitaminhiány: A szemek becsukódhatnak olyan egészségügyi okok miatt is, mint például az A-vitamin-hiány, ez általában az egyik szem csukásával kezdődik.
4. Betegség: A betegség a belső szorongás másik formája. A légúti fertőzések a leggyakoribb betegségek, amelyek miatt a kaméleon napközben becsukja a szemét. Egy másik oka lehet parazita terhelés is és komoly kényelmetlenséget okoz az emésztőrendszerben.
5. Idegen test: A probléma oka lehet egy karcolás vagy egy idegen test, amely a szemgolyón ragadt.
6. Alvás: A kaméleonnak csak akkor kell becsuknia a szemét, amikor éjszaka alszik. A kaméleonok nem szunyókálnak. Ne feledd, hogy a fogságban tartott kaméleonok úgy alkalmazkodnak a hirtelen lekapcsolt sötétséghez, hogy letelepednek éjszakára vagy 30 perccel azelőtt, hogy a lámpák lekapcsolnának, így ez az egyetlen kivétel a szabály alól. A nap utolsó részében becsukhatják a szemüket, ha éjszakára rendezkednek be.

Megoldás:
Kritikus fontosságú annak meghatározása, hogy miért van csukva a szem. A különböző állapotok kezelése teljesen eltérő lesz. Itt gyors megfigyelésre van szükség a probléma megoldásához. Mindenképpen ajánlott egy hüllőkre szakosodott állatorvos felkeresése és a megfigyeléseink alapján meg fogja tudni állapítani a további kezelést.


FERTŐZÉSEK

Elfertőződött sebek:

A baktériumok körülöttünk vannak, és folyamatosan próbálnak betörni a testünkbe. Immunrendszerünk egész életünk folyamán küzd ellenük. De ha a szervezet immunrendszere nem tud megfelelően reagálni akkor beszélhetünk fertőzésről. A bakteriális fertőzések halálosak, és nem pusztán gennyet és duzzanatot okoznak, hanem csontot is felfalhatnak.

Seb: Ha állatunk megsérülne akkor kezeljük sebet valamilyen fertőtlenítő hatású kenőccsel vagy oldattal. Ha szépen gyógyul nincs okunkl aggodalomra, de ha gyulladt, gennyes azonnal forduljunk orvoshoz.


Légúti fertőzés:

A légúti fertőzés olyan bakteriális fertőzés, amely a kaméleonok tüdejében ragadt meg. A fertőzés növekedésével a tüdő oxigénfelvételi képessége egyre csökken, és a kaméleon egyre kevesebb oxigénhez jut, egészen a haláláig. Ezt gyakran felső légúti fertőzésnek vagy URI-nak nevezik. Ez nem teljesen pontos, mivel a kaméleonoknak nincs elég fejlett légzőrendszerük ahhoz, hogy külön felső és alsó légzőrendszerről beszélhessünk. Az URI kifejezés továbbra is megmarad. De ez nem más mint a légúti fertőzés. A tüdő minden lélegzetvétellel belélegzi a baktériumokat, az immunrendszer feladata, hogy leküzdje ezeket a betolakodókat. Ezért elengedhetetlen az erős immunrendszer. A stressz és a rossz tartási körülmények gyengítik az immunrendszert. Megfelelő tartási körülmények biztosításával a légúti fertőzések 99%-a megelőzhető.

Tünetek:
Amikor a fertőzés megtámadja a tüdőt, az csökkenti a tüdő oxigénfelvételi képességét, ami azt jelenti, hogy a kaméleonnak keményebben kell dolgoznia, hogy elegendő oxigénhez jusson. A légúti fertőzés első külső jele, hogy a kaméleon a levegőbe dugja az orrát. Ennek célja a légcső kiegyenesítése, hogy megkönnyítse a levegő bejutását a tüdőbe. Az állapot nyitott szájjal történő légzésig fejlődik. A folyamat bármely pontján észre fogod venni, hogy elkezdik lehunyni a szemüket belső szorongásaik jeleként. Kezdetben tátott szájjal és/vagy csukott szemmel fogod látni őket, ha észreveszik a jelenlétedet akkor gyorsan becsukják a szájukat, kinyitják a szemüket. Ez természetes késztetés arra, hogy megmutassák, hogy egészségesek. Ezen tünetek észrevételénél azonnal állatorvoshoz kell fordulni.

Kezelés:
A gyógyulás esélye közvetlenül függ a kezelés megkezdésének időpontjától. Mire a kaméleon a levegőbe dugja az orrát, a fertőzés már jó úton halad. A kaméleonnak semmi oka nincs arra, hogy az orrát a levegőbe dugdossa, ez félreértelmezhetetlen jele a betegségnek. Minél előbb keress fel állatorvost ilyen esetben és kezdődjön el az antibiotikumos kezelés. Ez nem túlreagálás. Ez a tökéletes reakció, és lehet, hogy ez menti meg kaméleonod életét. A korán elkapott bakteriális fertőzések legyőzhetők. Ha a kezelést későn kezdik, az esélyek csökkennek. A beesett szemek és a vonakodás, hogy becsukja a száját, mind annak a jele, hogy ez a fertőzés középső szakaszban van, és gyorsan halad az előrehaladott stádium felé. A fertőzésnek ez az a szakasza, ahol nagy a gyógyulás esélye, ha antibiotikumot és tartáskorrekciót alkalmazol.


Szájrothadás:

A kaméleon szája az egyik legsérülékenyebb terület. Evés folyamán is könnyen megsérülhet, például ha egy nagyobb sáskának sikerül védekezésképpen valahol megharapnia állatunk száját.az első chomp nagyon hatékony, harapások előfordulhatnak. De mégha a zsákmányállat nem is áll ellen, a természetes tüskék, például bizonyos csótányokon, sáskákon és még a tücskökön is, bemetszhetik a száj belsejét. Ha egy baktériumnak sikerül bejutnia a vágáson, az addig a pontig terjedhet, ahol felemészti a csontot.

Tünetek:
A szájgyulladást az állkapocs duzzanata vagy a szájon belüli zöldes vagy sárgás genny jelenléte alapján lehet azonosítani. Ezt nehéz lehet felismerni, mivel a kaméleonok nem gyakran mutogatják önként a szájuk belsejét, de nagyon jó ötlet ellenőrizni a száj környékét rendszeresen. Ezt megteheted ha a kaméleonod eszik és rágás közben megnézed.

Kezelés:
Ha bármilyen tünetet észlelünk forduljunk azonnal állatorvoshoz, hogy minél hamarabb meg lehessen kezdeni a kezelést mert nagyon eldurvulhat a fertőzés ami az állatunk életébe is kerülhet.


Gombás fertőzés:

A gombás fertőzések a bőrön kialakuló egyre növekvő elváltozások formájában jelennek meg. Ezek gyakran opálos megjelenésűek vagy kisebb foltok a testen. A gombás fertőzések végzetesek, és ha a kaméleonod elkapja, akkor erősen ajánlott az állatorvos felkeresése a megfelelő gombaellenes kezelés érdekében. Esetleg Betadine csepp/kenőcs, Canesten kenőcs kúrával lehet próbálkozni. A gombás megbetegedés fertőző, ezért időzített bombával van dolgunk ha több állatot is tartunk.

Tünetek:
Homályos esetleg foltos, pöttyös bőr. Ha a kaméleon bőrén elváltozást veszünk észre az általában gombás fertőzéstől van. Nem összekeverendő a dehidratáltságtól szárazabb homályos bőrrel.

Kezelés:
A gombás fertőzés esetén ajánlott állatorvoshoz fordulni. Vannak gombaellenes szerek melyekkel korai stádiumban megszüntethető a fertőzés. Beteg állat esetén ajánlott a karanténozás mert nagyon fertőző is lehet. Páratartalom csökkentése a terráriumban és a terrárium tökéletes fertőtlenítése elengedhetetlen.


Paraziták:

A paraziták vizsgálata elég bonyolult. Az a probléma, hogy a legtöbb parazita, amely kaméleonunkat megtámadhatja mikroszkopikus méretű, ezért számunkra észrevétlen. Létezik külső és belső parazita fertőzés. A külső szemmel látható, sajnos a belsőt csak laborvizsgálattal lehet megállapítani. A tomboló parazita terhelés veszélyei a kaméleon szervezetébe kerülő tápanyag csökkenése, az esetleges gyomorrontás, valamint a bélelzáródás.

Tünetek:
A belső parazitákat a székletből vett mintából tenyésztéssel mutatják ki. Elég hosszadalmas folyamat sajnos és ameddig nincs eredmény nem tudható milyen parazitával állunk szemben. Ezután alkalmazható csak a megfelelő gyógyszer. Figyelmeztető jel lehet, hogy valami probléma van, ha a kaméleonod letargikus, és úgy tűnik, hogy belső szorongása van. Az atkák és kullancsok a külső paraziták példái (piros pöttyök a hónalj alatt általában). Ezek nem olyan gyakoriak a kaméleonoknál, de előfordulhatnak. A belső paraziták általában mikroszkopikus méretűek, és az emésztőrendszer különböző helyein megtelepednek. Ebben a környezetben táplálkoznak, párosodnak és szaporodnak. A tipikus szaporodás az, hogy tojásokat termelnek, amelyek a széklettel távoznak a szervezetből. Ezeknek a tojásoknak azután vissza kell jutniuk a megfelelő gazdához, hogy folytathassák életciklusukat. Sajnos eleségállattal vissza is kerülhet. Egyes parazita férgek szabad szemmel is láthatók. Ezek a férgek az emésztőrendszerből vándorolhatnak, és a testüregekben vagy akár a bőr alatt is megjelenhetnek.

Kezelés:
Rengeteg féle parazita támadhatja meg állatunk szervezetét és sajnos ugyanennyi gyógszer is létezik a kezelésükre, nem minden készítmény hatásos minden prazita kezelésére. A hatékonyság érdekében az állatorvosnak székletvizsgálatot kell végeznie, hogy nemcsak a parazita típusát, hanem a fertőzés súlyosságát is azonosítsa. A kaméleon testének minden gyógyszert fel kell dolgoznia, amit kap. Egyes gyógyszerek megterhelőbbek a szervezetre, mint mások, és ha a fertőzés különösen nagy, óvatosan kell kezelni őket, nehogy hirtelen tele legyen kaméleon teste elhalt paraziták tömegével. Ha a fertőzés kicsi, akkor a legjobbak a kilátásaink.

Tartási Korrekció:
A gyógyszeres kezelés megöli vagy megzavarja a paraziták életciklusát. De gondoskodnia kell arról, hogy az új peték ne fertőződjenek újra. Fordítsunk nagy figyelmet a higiéniára. A paraziták tojásokat raknak, amelyek a ürülékben távoznak az állatunk szervezetéből. A parazita petéje ezután egy eleségállatra kerülhet, ami mellette mászkál, a tojások rátapadnak és visszakerülnek állatunk szájába. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy terráriumunk aljzatát rendszeres időközönként takarítsuk. A paraziták akár százezer tojást is termelhetnek. Ennek az az oka, hogy nagyon kicsi az esélye annak, hogy egy rovar összeszedje a petéket, majd a megfelelő állat megegye a vadonban. Kibillentjük ezt a természetes egyensúlyt, ha kaméleonunkat, szabadon tartott táplálékunkat és a parazitákat egy "kis" terráriumba szorítjuk. Etetőtál használatával ezt a veszélyt valamilyen szinten kiküszöbölhetjük, de ez nemazt jelenti, hogy nem kell a terráriumunkat takarítani.

Metabolikus Csontbetegség (MBD):

Az anyagcsere-csontbetegség olyan rendellenesség, amikor a kaméleon csontjai a szükséges kalcium nélkül növekednek. Ennek következtében nelm lesznek erősek és merevek. Ez hasonlít a Ricketts-szindróma néven ismert emberi betegséghez. Ez egy olyan rendellenesség, amely csak a fogságban tartott kaméleonoknál fordul elő, és általában a D3-vitamin vagy a kalcium hiánya okozza.
A D3-vitamin szükséges ahhoz, hogy a szervezet fel tudja venni a kalciumot a bélből. D3-vitamin nélkül a kalcium haszontalanul áramlik át az emésztőrendszeren, és kiürül. A D3-vitamint a szervezet az UVB fény segítségével szintetizálja. A D3-vitamint szintetikusan is biztosíthatjuk étrenden keresztül. Erről olvashatsz az UVB és a Vitaminozás részben is. A csontok raktározzák a szervezet normál működéséhez szükséges kalciumot. Elegendő kalcium hiányában a csontok rugalmasak és könnyen törnek. Nem ritka, hogy az MBD-ben szenvedő kaméleonok lábukban többször is eltörnek a csontok attól, hogy csak másznak. Az MBD egy lassú és fájdalmas gyilkos, amely teljesen elkerülhető megfelelő tartás mellett. De ezt az információt gyakran nem adják meg a kezdő kaméleontartóknak.

Tünetek:
Az MBD azonosítható arról, hogy a kaméleonnak hajlottak a könyökei, ívelt gerince van, állkapcsa nem megfelelően működik, vagy nem képes megtartani magát. Bármilyen alapvető mozgás amihez erős csontozat szükséges nehéz vagy lehetetlen lesz a kaméleon számára.

Kezelés:
Az MBD bármikor leállítható, ha megkezdjük a kalcium bevitelét a szevezetbe. Sajnos a deformálódott végtagok, izületek, állkapocs már olyan marad de a csontozat megerősödik. Ez szükségessé teszi, hogy a gazdi külön figyelmet fordítson a kaméleon etetésére és gondozására élete hátralévő részében.
A kaméleon étrendjének kalciumot és D3-vitamin forrást kell tartalmaznia. Ideális esetben a D3-vitamint a tökéletesen beállított UVB fényforrásból származik, de az étrendkiegészítésben lévő D3 vitain képes elvégezni a feladatot ha a a szervezet UVB hiányában nem képes előállítani. Az állatorvos kezdeti kalciumlöketet adhat a folyamat megállításához.


Köszvény:

A köszvény a húgysavkristályok koncentrációja az ízületek körül, ami fájdalmas állapotot okoz. A kaméleonoknál gyakran alakul ki köszvény a „bokája” körül, és a lábak megduzzadnak. Fájdalmas természete megnehezíti a végtag használatát. Egyelőre nem világos, hogy mi okozza a köszvényt, bár feltételezhető, hogy étrendi eredetű és a kevés folyadékbevitelre vezethető vissza.

Tünetek:
Gyanakodjunk köszvényre, ha a kaméleon bokája a szokásosnál kerekebb lesz, vagy megduzzad. Ha láthatóan kellemetlen, fájdalmas érzés neki amikor a lábával megfogja az ágat akkor már a köszvény előrehaladott állapotában járunk. Ha lógatja a végtagjait az állatunk az ágról az az enyhe, kialakuló félben lévő köszvény jele lehet. A metabolikus csontbetegség azt eredményezi, hogy a lábak túl gyengék ahhoz, hogy megragadják az ágat, míg a köszvény túl fájdalmas, hogy megfogja. A kezelés megkezdése előtt fontos meghatározni, hogy melyikről van szó!

Kezelés:
Az állatorvosnak meg kell próbálnia csökkenteni a köszvény tüneteit. A szokásos gyógyszerek az Allopurinol tartalmú készítmények, melyek segítenek megakadályozni a húgysavkristályok lerakódásának kialakulását. Érdemes ezzel foglalkozni, mivel a köszvény nagyon fájdalmas a kaméleon számára, és végül mozgásképtelenné válhat.


Ödéma:

Az ödéma az az állapotot amikor a kaméleon teste megtartja a folyadékot, és ez általában egyfajta gallérként jelenik meg a nyak körül. Feltűnőbbé válik, ha a kaméleon fejét lefelé hajtja. Bár önmagában nem életveszélyes, figyelmeztetés arra, hogy a kaméleon szervezetében valmi probléma merült fel.
Valójában nem tudjuk, mi okozza az ödémát, de úgy tűnik, hogy ez összefügg a táplálékkiegészítőkkel mivel a pótlás csökkentésével az ödéma lassan elmúlik. Pontosabban úgy tűnik, hogy a zsírban oldódó vitaminokhoz, az A-hoz és a D3-hoz kapcsolódik. Bár az ödéma számos kaméleonfajnál megtalálható, a hegyvidéki fajok (Jacksonii, Trioceros Quadricornis) a legérzékenyebbek.

Tünetek:
Az ödéma puffadt megjelenéssel kezdődik, általában a nyak környékén. Akkor válik igazán észrevehetővé, amikor a kaméleonod fejjel előre lesétál, és hirtelen észreveszed a hatalmas, folyadékkal töltött gallért a nyakán. A diagnózis pusztán az állat megtekintéséből és a puffadt folyékony nyakörv azonosításából áll.

Kezelés:
Ha az állat egyébként egészséges, az ödéma kezelése állatorvosi felügyelet nélkül is elvégezhető. A szintetikus vitaminok eltávolítása az étrendből, amíg a tünetek el nem múlnak. Nézd meg az összetevőket, hogy hogy az általad használt Kalcium és multivitamin készítményben van-e A- vagy D3-vitamin, ha igen akkor ennek az ételhez való adagolását fejezzük be és térjünk át a sima kalciumra. Természetesen gondoskodj elegendő UVB-ről a természetes D3-vitamin szintézishez.
Az eredmények hónapokig is eltarthatnak. Értsd meg, hogy ezek a vitaminok valószínűleg már régóta felhalmozódtak a szevezetben mielőtt észrevetted volna. Az öntisztulás eltarthat jó ideig.


Elhízás:

Az elhízás jelentős probléma a fogságban tartott kaméleon populációkban. Szeretjük kedvenceinket, és kedvenceink etetése nemcsak lenyűgöző számunkra, hanem ennek a szeretetnek a jele is. Soha nem hagynánk, hogy kedvenceink éhezzenek! És ez a jó szándékú cselekvés valójában egészségtelen helyzetet teremt, amikor kaméleonjaink túlsúlyosak és egészségtelenek lesznek. Súlyos nőstényeknél halálos lehet. A nagy zsírpárnák életveszélyessé válnak a nőstényeknél, amikor olyan nagyra nőnek, hogy megnehezítik a nagy tojások átjutását a petevezetéken. Ez a tojáskötés egyik formája.
A megelőző intézkedés az, hogy a növekedés befejeztével takarékosan etetünk. A hatékony etetési ütemterv szerint annyit etetünk, amennyit növésben lévő korukban esznek. De amint elérik a felnőttkort, vissza kell ezt vennünk, 3-5 közepes rovarra minden második nap. Ez egy jó szabály szinte minden fajra. A trükk az, hogy megtudjuk, mikor érik el a felnőtt méretüket. Azt mondjuk ez akkor jön el amikor a hosszirányú növekedésük észrevehetően leáll, és a kerületük növekedni kezd. De lehet érthetőbb úgy, hogy amint a zsírpárnák megjelennek. Ez egy visszafordítható állapot. Ez olyasmi amire figyelne kell főleg nőstény állatoknál.
A sisakos kaméleonok különleges esetek, mivel nagyon gyorsan nőnek, és extrém jól tűrik a túl meleg környezetet. Ahelyett, hogy meghalnának, feltöltődnek és híznak. A szükségtelen súlygyarapodás egészségtelen aspektusa mellett ennek potenciálisan életveszélyes hatása is van a nőstény sisakos kaméleonokra, hogy rengeteg tüsző fejlődik ki bennük, akár termékenyek akár nem. Nem ritka a 60 vagy akár több mint 100 tojásos eset sem. Egy fajnak, amelynek 20-30 tojást kellene tojnia alkalmanként ez hatalmas fizikai megterhelést jelent, és a tojásrakás során komplikációk léphetnek fel. A dystocia , vagyis az a szövődmény, amelyet általában „tojásmegkötésnek” neveznek, egy potenciálisan halálos állapot, amely annyira elterjedt, hogy egyes állatorvosok proaktív ivartalanítást (a tojástüszők és petevezetékek eltávolítását) javasolják a helyzet elkerülése érdekében. De ez faszság, megfelelő tartási körülményekkel ez a probléma orvosolható. A sütkérezési hőmérséklet és a táplálékfelvétel csökkentésével a kaméleon megőrizheti egészséges, karcsú megjelenését, amely a vadonban is jellemzi őket. Óriási probléma azonban az, hogy az általános kaméleonközösség egyenlőségjelet tesz a méret és az egészség között. Mivel sok állattartó, sőt tenyésztő is megosztja a testével vagy a tojások méretével kérkedő, elhízott fátyolos kaméleonokról készült képeket, az általános felfogás az lett, hogy ilyennek kell lennie egy sisakos kaméleonnak, a valóság elferdül.

Tünetek:
Ha többet eszik a kelleténél a kaméleon teste a test különböző helyein tárolja a zsírt. Ezek a területek kövér megjelenésűek lesznek. Különböző helyek, amelyek jobban észrevehetőek, megduzzadnak, beleértve a sisakos kaméleon sisakját vagy a Párduc kaméleon fejének tetejét.

Kezelés:
A túlsúlyos kaméleon kezelésében egyszerűen le kell csökkenteni az étrendet az ajánlott mennyiségre. A táplálkozás nagyon fontos. Ügyelj arra, hogy az összes eleségrovar erős legyen, és megfelelően tápláld őket. Etess fel eleget az élet fenntartásához, de ne a túltápláláshoz. A kaméleonok könnyen kibírnak egy hetet is étel nélkül. Nem égetnek el sok kalóriát ha ott ülnek és azt csinálják amit egy kaméleon! Legyen kaméleonod sovány és tápláléka tápláló. Általában annyit etetünk, amennyit fejlődő korukban megbírnak enni, majd minden második nap három-öt rovart. A gravid nőstények annyi táplálékot kaphatnak, amennyit meg tudnak enni a tojásrakásig, majd ezt követően jöhet egy felturbózott táplálás, hogy összeszedjék magukat.