Eleség Vitaminozása Az eleségállatokat kalcium+D3 és vitaminporozni kell minden etetéskor vagy minden második etetéskor elvileg. Itt most lehetne vitatkozni. De véleményem szerint megfelelő UVB világítás mellett, ha az állat napozó részére biztosítjuk az UVI-3 zónát és megfelelően táplált eleségállattal etetünk mint ahogy mi is tesszük akkor a napi eleséget csak kalcium porral (D3 nélkül) elég megszórni hetente hatszor és heti egy nap mehet az eleségre a multivitamin D3-mal. A túlzott D3 vitamin bevitel súlyos és visszafordíthatatlan betegséget okozhat ha lerakódik a szervezetben, ez igaz az A-vitaminra is és rengeteg ásványi anyagra. De sajnos ez igaz ezeknek a vitaminoknak a hiányára is. Megfelelően táplált eleségállat és jó UVB használat mellett az állat szervezete elő tudja állítani a számára szükséges vitaminokat. Ezért hangsúlyozzuk, hogy tápláljuk vitamindúsan a feletetésre szánt rovarokat, friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, száraz kutya vagy haltáppal. De ezek közül is magasan kiemelkedik a méhek által gyűjtött virágpor. Ez egy nagyon jó probiotikum. Rengeteg provitamin és vitamin és ásványi anyaag található benne.


A kereskedelmi forgalomban rengeteg hüllőknek szánt multivitamin és kalcium készítmény kapható. Nagyon sokat próbáltunk de nem mindegyik vált be nálunk, hol az állaguk nem tetszett, hol nem tapadt meg rendesen az eleségállatokon, hol pedig más okok miatt. Itt most nem reklámozni szeretnénk hanem a tapasztalataink által legjobban bevált termékeket szeretnénk ajánlani vagyis jobban mondva megmutatni.


Kalcium


Kalcium készitményekből a legjobban bevált termék számunkra a ZooMed Repti Calcium without D3 terméke, tökéletesen tapadó nagyon finomra őrőlt kalcium por. Ennek létezik hozzáadott D3-as változata is.

ZooMed Repti Calcium without D3

Egy másik nagyon jó kalcium készítmény az Arcadia terméke az Arcadia Earth Pro Calcium Pro Mg. Ennek van egy normális mértékű magnézium tartalma is amely segíti a kalcium csontokban való raktározását, jó hatással van az izom és idegrendszer működésére.

Arcadia Earth Pro Calcium ProMgMultivitamin


Most akkor térjünk rá a multivitaminokra. Ezek közül is a ZooMed termékére a ZooMed Reptivite with D3-ra emely a legjobban elnyerte a tetszésünket, rengeteg vitamin és ásványi anyag tartalmával természetesen a megfelelő állag mellett. Bár itt negatívumként felhoznám a "csomósodásra" való hajlamot, amit még nem tudok mire vélni. Valószínüleg tárolási problémából adódhat. De volt ami original csomagolásból felbontva apró csomókat tartalmazott. Ezt egy kis kávédarálóval szoktuk orvosolni.

ZooMed Repti Vite with D3

A következő általunk nagyon jónak tartott multivitamin készítmény az Arcadia Earthpro Revitalise D3.  

Arcadia Earth Pro Calcium ProMg


Összességében ezeket a készítményeket tudjuk bátran ajánlani állataink egészségének és jó kondíciójának megőrzése érdekében, nálunk tökéletesen beváltak. De bármilyen felmerülő kérdésre szívesen válaszolunk.