Terrárium Fűtése


Annak érdekében, hogy a kaméleon szabályozza testhőmérsékletét a terráriumban legyen meleg és hideg zónája. Ennek a hőgradiensnek a terrárium tetejétől az aljáig kell futnia. Használjon két hőmérőt a hőmérséklet mérésére a terrárium mindkét magasságában.
A párduckaméleon tartály hőmérsékletének napközben 24-30 °C között kell lennie. A sütkérezési helynek közel 30 °C-ot kell elérnie, míg a hűvösebb oldalon 24-27 °C környezeti hőmérsékletnek kell lennie. Éjszaka a hőmérséklet probléma nélkül 10 °C-kal csökkenhet.
Ha lehetséges, a kaméleon tartályában a páratartalomnak eltérőnek kell lennie nappal és éjszaka. Napközben tartsa a terráriumot 60% körüli értéken. Éjszaka növelje a páratartalmat 75-100%-ra. A páratartalom egy időzítőre állított esőztetővel szabályozható. Kezdésként próbáljon 4 óránként 2 percig párásítani. Kézi permetezővel növelheted a páratartalmat, miközben kikísérletezed a jó rutint az ersőztető számára.


Nevelő Terrárium


Amíg kb. hat hónapos koráig az állatunk nevelőterráriumbn tartózkodik addig a fűtését mindenféleképpen hagyományos volfram szálas izzóval oldjuk meg, a spot izzók azon a kis helyen nagyon könnyen megégethetik az állatunkat ha nem megfeleően használjuk. Egy 30x30x50 terrárium esetében elég szokott lenni a 20-40W-os izzó de ez erősen függ a külső hőmérséklettől.
Valami ilyesmire lesz szükségünk, rengeteg gyártó kínál ilyen terméket. Márkától függetlenül mindegyik ugyanazt tudja, jó hőleadás, rövid élettartam.

Terrárium melegítő izzó


Végleges Terrárium


Az állatunk hat hónapos kora után mikor átkerűl a végleges, nagy terráriumába már kicsit nehezebb dolgunk lesz a helyes hőmérséklet beállításával , főleg hogy a külső hőmérsékleti ingadozást is figyelembe kell vennünk. Nem lesz jó ugyanaz a fűtés télen és nyáron, sőt tavasszal és ősszel sem. Éppen ezért mindig tartsunk otthon többféle teljesítményű izzót egészen 20W-tól akár ha terrárium mérete indokloja 150W-ig. Nekünk jobban bevált módszer, hogy két kisebb teljesítményű izzót használunk a terrárium tetején egyenletesen megosztv a távolságot mint egy nagyot. Próbáljuk meg mindig úgy variálni az izzóka, hogy a felső vízszintes ágnál ahol az állatunk pihenni és napozni fog ne legyen magasabb a hőmérséklet 30 foknál. Ne menjünk ez fölé mert akkor már nagyon könnyű hőséget csinálni felső részen. 28-30 fok ideális az állatunknak.
Végleges terráriumban már használhatunk reflektoros és spot izzókat is. Ezeknek az az előnyük, hogy egy viszonylag kisebb területre sugározzák a hőt és nincs akkora hőveszteségünk mint a hagyományos izzóknál. Állítsuk ezeket a lámpákat úgy, hogy az állatunk kedvenc helyét sugározzák be. De mindig mérjünk hőmérsékletet! Akár izzót cseréltünk, akár melegszik a kinti hőmérséklet. Jobb ellenőrizni mint szegény állatunkt hőségnek kitenni. Egy idő után már rutinná fog válni a helyes hőmérséklet beállítása.

Terrárium melegítő izzó