A Kaméleon ItatásaA víz elengedhetetlen az egészséghez


A vadonban a kaméleonok általában a leveleken eső vízcseppekből vagy harmatból isznak. A kaméleonok képesek felszívni a párát a bőrükön keresztül vagy lélegzéssel, de ettől függetlenül még inniuk kell. Az egyes esőerdei élőhelyek magas páratartalma miatt a rendszeres erős reggeli köd miatt extra hidratálást biztosít a hegyvidéki kaméleonfajoknak.
Fogságban a tulajdonosnak meg kell próbálnia megismételni ezeket a helyzeteket, hogy biztosítsa a legjobb körülményeket. Ehhez némi kutatásra van szükség, hogy honnan származik a kaméleonod. A párduckaméleon és a sisakos kaméleon például nagyon különböző élőhelyekről származik.
Sajnos ez a kutatás nem mindig történik meg, ami a fogságban tartott kaméleonok két leggyakoribb problémájához vezet: a kiszáradáshoz és a metabolikus csontbetegséghez. A két leggyakoribb hiba a kaméleon itatásában az, hogy vagy nem a megfelelő módon teszik, vagy a nem rendszeres permetezés miatt túl keveset adnak.
Nem szükséges a kaméleonok folyamatos vízellátásáról gondoskodni, amennyiben az rendszeres (azaz naponta többszöri), úgy, hogy a kaméleon meg tudjon inni annyi vizet, mi fedezze szükségleteit. A legfontosabb dolog a kaméleon hidratálása.
Nagyon ritka, hogy a kaméleonok tálból isznak. Mindig lesz valaki, aki azt állítja, hogy van egy kaméleonja, aki igen, de még ha igaz is, ez nagyon szokatlan. A kaméleonod valószínűleg végzetesen kiszárad, ha azt várod tőle, hogy ugyanezt tegye.

Kaméleon iszik


Párásítás


Számos módja van a kaméleonok sikeres vízellátásának. A víznek minden esetben le kell folynia a levelekről vagy ágakról, hogy a mozdulat megragadja a hüllő tekintetét, és elkezdjen inni. Normális esetben a víznek néhány percig folynia kell, mielőtt a kaméleon érdeklődést mutatna, és addig kell folytatnia, amíg az állat abbahagyja az ivást.
Ha kíváncsi arra, hogy a kaméleonok mennyi vizet isznak egy nap, tudnod kell, hogy a napi, felületes permet nem elegendő. Sajnos láttam, hogy az emberek olyan gyorsan permetezték a terráriumaikat, mint egy szobanövényt, és azonnal abbahagyják, amint a levelek nedvesek. Ez sosem elég.
A permetezésnek tartósnak kell lennie, akárcsak záporeső esetén. A víznek néhány percig szabadon kell folynia a leveleken és az ágakon. És a folyamatot meg kell ismételni a nap folyamán, nem csak egyszer. Kétszer jó, háromszor jobb.

Kaméleon Iszik


Kézi permetezés


Ez egy jó módszer, de napi odafigyelést és időt igényel. A permetezést naponta legalább kétszer kell elvégezni, ami sok ember számára nem praktikus. Hacsak nincs erős keze, azt javaslom, hogy fektessen be egy 5 literes pumpás permetezőbe, különösen, ha egynél több terráriuma van.

Kézi Permetező


Vízesések


Az állatkereskedések előszeretettel árulnak mesterséges vízeséseket, mivel az általános berendezés részeként meglehetősen vonzóak. Véleményünk szerint kerüld el őket.
Megérdemelt "hírnevet" szereztek az esetleges higiéniai problémák miatt. Ez logikus, hiszen minden meleg és levegőztetett víz ideális táptalaj a baktériumok számára. És ez történik, ha egy mesterséges vízesés körül folyamatosan ugyanzt a vizet forgatja a pumpa. Ha a kaméleon a vízbe kakil, vagy egy tücsök gondatlanul belefullad, nagy az esélye annak, hogy a víz elszennyeződik és beindítunk egy jól működő baktérium tenyészetet.

Automata Itató


Csepegtető rendszerek


Egy 5 literes műanyag knnát használhatunk víztartálynak, amelyet a terrárium tetejére helyezünk. A kanna alján fúrt kis lyukba egy rövid spagetti csövet helyezünk megfelelően tömítve és ezen keresztül víz csöpög a terráriumba, lehetőleg bent lévő növények leveleire. Egy kis műanyag csapot a csőre csatlakoztatva tudjuk szabályozni a csöpögő víz mennyiségét. Ideális az akváriumokban a légszivattyúk vezérlésére használt csaptelep vagy mikroöntözéshez használt mikrocsap (pár száz forintból megoldható plusz a tartály vagy kanna). De spagetticső és csap helyett használható infúziós szerelék is amin nagyon jól beállítható csepegés mértéke.
Egy lehetséges problémát találtam ezzel kapcsolatban amelyek egyike sem megoldhatatlan. Az első az volt, hogy a csepegtető rendszer naponta öt liter vizet juttatott a terráriumba, ami jó vízelvezetést vagy gyűjtést igényelt.

Infúziós szerelék


Automata öntözőrendszerek


Az automata öntözés messze a kedvenc rendszerem. És miért? A megfelelő mennyiségű vizet szállítja, amikor és ahova szükséges. A rendszer megfelelő működésének biztosításán kívül minimális munkával jár!
A piacon többféle típusú automatizált öntözőrendszer is elérhető, változó bonyolultsággal. Használhatunk automatizált kerti öntözőrendszereket, például a Gardena által forgalmazottakat, amelyek időközönként permeteznek. Úgy állítsuk be őket, hogy nagyjából naponta háromszor permetezzenek öt percig.
Más hüllők számára készült rendszerek közé tartoznak a "Mister"-ek. Ezek inkább ködöt vagy nagyon finom permetet hoznak létre, nem pedig a kertészeti rendszerek esőszerűbb hatását, de nappal mikor az állataink ébren vannak jobban működnek.

Esőztető rendszer