UVB Világítás

Mi az az UVB?


A Földet sugárzó fényspektrum az emberi látóterünkön kívül eső hullámhosszakat is magában foglalja. A látókörünkön kívül eső energikusabb tartományban, az ultraibolya tartományban van egy kis frekvenciatartomány, 280-300 nm, amelyet bőrünk a D3-vitamin előállításához használ fel. A D3-vitamin valójában egy hormon, és szervezetünk kritikus építőköve. A D3-vitamin az, ami lehetővé teszi a szervezet számára, hogy kivonja a bevitt kalciumot az emésztőrendszerből. D3-vitamin nélkül a bevitt kalcium haszontalanul áramlik át az emésztőrendszeren, és az ürülékkel együtt kijut a szervezetből. A kaméleonoknál ez ugyanígy működik. A kalcium kritikus összetevője a csontok felépítésének és a szervek megfelelő működésének. Ez egy rendkívül bonyolult folyamat, amely magában foglalja a májat és a vesét. És ennek a ciklusnak a megszakadása kalciumveszteséget okoz, még akkor is, ha a kalcium elegendő mennyiségben van az jelen az eleségállatokban.


D3 vitaminozás vagy UVB?


Egy másik módja annak, hogy D3-vitamint vigyünk be a szervezetbe, ha kiegészítjük a vele az étrendet. A szintetikus D3-vitamin ugyanazt a funkciót látja el, mint az UVB-sugárzás által termelt D3. Valójában az UVB-fények megjelenése előtti években a D3 dús táplálékkal képesek voltunk a fogságban tartott kaméleonoknak hosszú egészséges életet biztosítani . Sajnos a D3-ban dús táplálásbaan reális veszély rejlik. A D3 adagolás megkerül minden ellenőrzést és egyensúlyt a kaméleon testében a D3 termelési körben. Soha nem lehet túl sok a D3 UVB sugárzás esetén, mert a kaméleon teste leállítja a D3 termelést, ha megvan, amire szüksége van. Az Ön kaméleonja csökkenti a D3-vitamin termelését UVB-n keresztül, ha táplálékkal D3-at kap, de nem tudja megállítani a D3 felszívódását a bélből. És itt van a veszély. A D3 táplálékkal történő megadása feltölti a kaméleon testét anélkül, hogy tudná, mennyire van szükségük. Ez azért probléma, mert a D3-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, és ez azt jelenti, hogy fennáll a túladagolás veszélye. Ez nem ok a pánikra, mivel a D3-vitamin-pótlást már évtizedek óta sikeresen alkalmazzák. Létezik egy jól ismert biztonságos zóna, amelyben operálhat. De mi a lehető legnagyobb mértékben a teljes UVB-rendszer felé fogunk törekedni, mivel a kaméleonokat úgy tervezték, hogy az étrendjükkel minimális D3-vitaminhoz jussanak, és így nem fejlesztettek ki védekezést az ellen.


Mesterséges UVB fényforrások


Számos lehetőségünk van a mesterséges UVB-források kiválasztásához. A leggyakrabban használt forrás a T5 lineáris fénycsöves izzó. Vannak gyengébb izzók, mint például a T8 (amely nagyobb, de kevésbé erős) és erősebb fémhalogén izzók. Vannak olyan fénycsövek is, amelyek úgy készültek, hogy normál világítási foglalatba illeszkedjenek. Ezeket kompakt fénycsöveknek nevezik.


T5HO Fénycsövek


Jelenleg a legjobb UVB fényforrások a piacon ár-érték arányban, végleges nagy terráriumokhoz csak ezt javasoljuk. Sokkal nagyobb távolságra képes eljuttatni az UVB sugrakat és az élettrtama sem elhanyagolható. Az általunk megbízható gyártók (ZooMed és Arcadia) szerint 12 hónap. Sajnos megjelentek a piacon ismeretlen és ellenőrizetlenül gyártott olcsóbb fénycsövek is, ezeknek a beszerzését egyáltalán nem ajánljuk nem csak a bizonytalan élettartamuk miatt hanem a számos láthatatlan lehetséges sugárzás miatt.

Arcadia T5HO Kit

Kompakt Fénycsövek


A kompakt és tekercses UVB izzók olyanok, mint a T5 UVB csövek, amelyeket összehajtottak és maguk köré csavartak, hogy elférjenek egy szabványos izzólámpa foglalatban. Kisebb teljesítményűek , mint az azonos távolságra lévő T5 HO vagy akár T8 csövek, de jól működnek kisebb terráriumokban. Nagy, végleges terráriumhoz egyáltalán nem ajánljuk őket a kisebb UVB sugárzás és jóval rövidebb élettartam miatt.

Arcadia Kompakt Fénycső


LED Fényforrások


Újabban kezdenek megjelenni a piacon a LED Tecnológiás UVB fényforrások de ez technológia ezen téren még szerinünk gyerekcipőben jár és nem bizonyíthtó, hogy a nem látható fényspektrumban UVB és UVA sugarakon még milyen káros sugárzás hagyja el a fényforrást. Én ennek még adnék egy kis időt amíg teljesen kiforrja magát de idővel mindenki át fog térni erre az opcióra ebben biztos vagyok.

ZooMed LED UVB Izzó