Terrárium - Flexárium


A terrárium mérete

A leggyakoribb kaméleonfajok, köztük a Sisakos Kaméleon, a Párduckaméleon és a Jacksonii Kaméleon esetében legalább 50x50x90cm-es terráriumot kell biztosítanunk. A szélesebb formátumú terráriumok jobbak, mondjuk egy 65x50x90 vagy akár még nagyobb is lehet. Az 50-60cm magas terráriumok, amelyeket általában az állatkereskedésekben árulnak elegendő kezdőterrárium a fiatalok számára körülbelül 6 hónapos korukig, de a kaméleonok gyorsan felnőnek. Javasoljuk, hogy már a kaméleon vásárlás idején fontolja meg azt, hogy mekkora végleges terráriumot szeretne állatának és ne késlekedjen a beszezésével. Ha egy fiatal kaméleon elég idős ahhoz, hogy eladják, akkor elég idős ahhoz, hogy egy megfelelően berendezett felnőtt méretű terráriumba kerüljön. Nem probléma, ha gyakorlott kaméleontartóként kisebb terráriumban (30x30x50 vagy 40x30x60) indítja őket, de ha a kaméleon olyan fiatal, hogy "szüksége van" egy kisebb helyre, akkor fontolja meg ennek a kaméleonnak a megvásárlását. Sajnos vannak helyek, ahol az eladásra szánt állatkák túl fiatalok ahhoz, hogy új otthonba kerüljenek. Nagyon sok oka van annak, hogy miért érdemes akár plusz pénzt is fizetni azért, hogy jó hírű tenyésztőtől szerezzük be állatunkat. Ez csak az egyik!

Terrárium Berendezés

Terrárium helyes berendezése

Az első dolog, amit tudnod kell a kaméleonokról, az az, hogy hogyan alakítsuk ki az otthonukat. Mik azok a fontos tényezők egy kaméleon terráriumnál amit meg kell valósítanunk.

1. Legyen egy nagy nyílt terület legfelül, ahol van fény, sütkérező terület és UVB sugárzás. Alatta pedig egy sűrűn beültetett terület, ahol a kaméleon elbújhat és biztonságban érezheti magát.

2. Alakítsunk ki ágakból egy "szintrendszert", amely lehetővé teszi a kaméleon számára, hogy hozzáférjen az összes szükséges területhez, beleértve a hőt, az UVB-t, az élelmet, a vizet és a búvóhelyét.

3. A "szintrendszer" vízszintes tájolású. A függőlegesen elhelyezett ágak pedig megfelelőek a közlekedéshez, hogy föl-alá tudjanak mászkálni. A kaméleonok általában szeretnek vízszintesen pihenni.

4. A tökéletes terrárium létrehozásának kulcsa, hogy hozzunk létre hőlépcsőt és mikroklímát, hogy a kaméleonunk ki tudja választani a neki éppen kellő hőmérsékletet.

5. Az állattartók leggyakoribb hibája az, hogy nem biztosítanak elegendő lombozatot és búvóhelyet a terráriumban. Az első dolog, amit meg kell tennie, hogy nézzre meg a terráriumát és tegy fel maganak a kérdést: elbújhat-e a kaméleonunk a szemünk elől? Van olyan lombos terület, ahol biztonságban érezhetik magukat? Ha a válasz „nem”, akkor a terrárium nem megfelelő egy kaméleon számára. Ez a probléma sajnos nagyon gyakori de könnyen orvosolható.

Terrárium vagy Flexárium

Ha már több időt töltöttél a kaméleonápolási lapok, fórumok, csoportok böngészésével, valószínűleg találkoztál azzal az állítással, hogy a kaméleonoknak flexáriumra van szüksége, különben megbetegedhet és meghal. Ez egyszerűen nem igaz. Megfelelően kialakított szellőzésű üvegterrárium is lehet ugyanolyan jó. Vannak esetek, amikor a flexáriumok a megfelelőek, és vannak olyan időszakok, amikor az üvegterráriumok a jobbak, és vannak olyan időszakok, amikor a flexárium és a szilárd oldalú terrárium hibridje pontosan az, amire szükségünk van. Minden azon múlik, mennyi szellőztetésre, azaz légáramlásra van szükség a környezetünket figyelembe véve. Ha olyan környezetben élsz, ahol az időjárás közel áll ahhoz, amire a kaméleonnak szüksége van, akkor megfelelő a flexárium. Ha jobban szabályozni kell a belső környezetet a nagyobb hő és páratartalom érdekében, akkor egy üvegterrárium az, ami a jó választás. Az Egyesült Államokban és Európában a legtöbb ember számára előnyös a hibrid setup, amelynek gyakran három szilárd oldala, valamint elülső és felső hálója van. A hálós, a hibrid és az üvegterráriumoknak külön-külön mindnek megvan a maga előnye. Minél több a háló, annál jobb a szellőzés, a hő és a páratartalom eloszlása. Minél szilárdabbak az oldalak, annál jobban tudjuk kontrollálni a belső környezetet. Kezdő kaméleontartóknak mindenképpen csakis az üvegterráriumot ajánlanánk, mivel ezek esetében egyszerűbben kordában tartható a páratartalom és a hőmérséklet.

ZooMed Flexárium ZooMed Flexárium

Terráriumi növények

A növénytakaró kritikus fontosságú a kaméleon biztonsága szempontjából. A növények képesek biztosítani a kaméleonoknak szükséges búvóhelyet és, hogy tudjanak inni a levelekről. A növények növelik a környezet páratartalmát és állatunk „élettartamát”.
Sok állattartó évtizedek óta gond nélkül használ műnövényeket. Könnyen használhatóak és könnyen fertőtleníthetők. Dekoratívak lehetnek főleg ha nem fér el sok élő növény a terráriumunkban. Megvan az előnyük. De ha mondjuk a sisakos kaméleonunk gondol egyet és leharap belőle egy darabot és lenyeli abból nagy baj lehet. Sajnos bármelyik kaméleon dönthet úgy, hogy harap belőlük egyet. Éppen ezért nem is szeretnék itt időt vesztegetni a műnövényekre, de bevallom nálunk is megtalálható néhány terráriumban élő növénnyel vegyesen. Térjünk is át az élő növényekre.
A három leggyakrabban használt növény a Szobai futóka (Epipremnum aureum), Sugár Arália (Schefflera arboricola) és a Kislevelű Fikusz (Ficus benjamina). Az Schefflera és a Fikusz is elhelyezhető a terrárium alján. A Futóka pedig a legjobb "utónövényként", akár a terrárium hátfalába épített úgynevezett ültetőzsebekbe, vagy akár kis cserépben a fő ágakra kábelkötegelővel felfogatva. A cserepet és a felfogatást az igényesség kedvéért akár takarhatjuk mohával.
Függetlenül attól, hogy milyen növényeket használunk, azok funkciója elsősorban búvóhely biztosítása, így a kaméleon biztonságban érezheti magát. Ez annyit jelent, hogy legyen elég levél ahhoz, hogy ne lássuk őket amikor el akarnak bújni. Másik nagyon fontos lenetősége a növényeknek, hogy biztosítsanak ivó felületet állatainknak. Természetesen az sem elhanyagolható tényező, hogy az élő növények növelik a páratartalmat a terráriumban. Végső soron megállapíthatjuk, hogy az ideális egy lombos hely lesz, ahol a kaméleon eltűnhet, és növények veszik körül.

Arália Kislevelű Fikusz Szobai Futóka

Ágak

A kaméleonoknak pihenőhelyre van szükségük, és szeretnek vízszintesen pihenni. Ehhez a fő ágakat vízszintesen kell elhelyezni a terráriumban. Számos módja van, mi kisebb lkábelkötegelők segítségével alkítjuk ki a teret állataink számára. Bármilyen megoldást alkalmazunk, lényeg, hogy az ágakat vízszintesen kell elhelyezni, és függőleges és átlós ágakkal kell összekötni. Fontos, hogy az állatunk be tudja járni az egész terráriumot. Az ágak különböző átmérőjűek legyenek, de a maximum csak akkora, hogy a kaméleon csak félig tudja körülfogni a lábával. Mászáshoz természetesen használhatnak vastagabb ágakat is, de a vékonyabbakat előnyben részesítik.

Csavart Fűz Szőlőtőke ág

Négy legfontosabb ági funkció van:

A sütkérező ág: Ez az az ág, ahol a kaméleon hőt és UVB-t kap. Ez az ág általában 15cm-re van a terrárium tetejétől a fajnak megfelelő UVB lámpa alatt. A sütkérező izzó a legmagasabb UVB-sugárzásnak kitett helyre összpontosítja a hőt.
Az ivóhely: Ez az az ág, amely elég közel van a levelekhez, amelyekre csöpög a víz, hogy állatunk inni tudjon. Nos, ennek nem kell külön ágnak lennie, hanem kell lennie egy ágterületnek, amely ezt a funkciót ellátja.
Étkezési hely: Bármilyen etetési módot választasz, a nyelv tartományán belül kell lennie egy ágnak.
A rejtőzködő ág: Ez egy vízszintes ág, amely lehetővé teszi, hogy a kaméleon a levelek mögé bújjon. A félénk kaméleonok odamennek elbújni, aludni és visszavonulni, ha nincs kedvük a hülyeségeiddel foglalkozni, vagy ha bármi zavarj őket.

Talaj

Tulajdonképpen nincs szükségünk talajra de sokkal szebb látvány ha alkalmazzuk a terráriumunkban, ez nagyon sokféle lehet, kókuszrost, virágföld, erdei föld keverék. A talaj nélküli terráriumot sokkal egyszerűbb takarítani, valaki csak konyhai papírtörlőt rak a terrárium aljára és a szeméttel együtt kidobja és újra cseréli. Ez azért már a legalja szerintem. Szerencsére napjainkban egyre nagyobb divatnak örvendenek a bioaktív terrárium kialaakítások amit jóformán takarítnunk sem kell csak az üveget a vízkövesedés miatt. Itt az állati ürüléket, vedlést és bármilyen szerves hulladékot elfogyasztanak a talajban tartott ászkák és ugróvillások.